Baliqchilik tarmogʻida samaradorlikni baholash masalalari
DOI:
https://doi.org/10.55439/GED/vol1_iss11-12/a470Keywords:
oziq-ovqat havfsizligi, mahsulot ishlab chiqarish, narx-navo, aholi iste’moli, zamonaviy texnologiya, biologik resurslar, “baliqchilik menejmenti”, “biobaliq mahsuloti”, o‘stiruvdagi barcha baliqlar, to‘ldiruvchi to‘dadagi baliqlar, lichinkalar, chavoq, “hovuz xo‘jaliklari”.Abstract
Respublika aholisining oziq-ovqat mahsulotlari, xususan, baliqqa bo‘lgan talabi oshib borayotgan bir vaqtda
baliqchilik tarmog‘ida intensiv texnologiyalarni amaliyotga joriy etib, hududlarda jahon talablari asosida baliq va baliq
mahsulotlarini yеtishtirish hamda ularni qayta ishlash bo‘yicha korxonalarni tashkil etish kabi masalalar soha mutasaddilarining
oldida turgan dolzarb masalalaridan biri bo‘lib turibdi.
Shunday ekan, mazkur maqolada bugungi kunda baliqchilik tarmog‘ining o‘ziga xos xususiyatlarini soha taraqqiyoti yo‘lida
respublikamizning ayrim iqtisodchi olimlari va tadqiqotchilari tomonidan olib borilayotgan ilmiy-tadqiqot ishlari chuqur
tahlil qilinib, ishlab chiqarish samaradorligini baholashga doir ko‘rsatkichlar yoritib berilgan. Shuningdek, baliqchilik xo‘jaliklarida
hovuzlar xizmat ko‘rsatilishiga ko‘ra turli guruhlarga ajratib o‘rganilgan.
Hovuz xo‘jaliklarida ishlab chiqarishni tashkil etish hovuz fondining texnik asbob-uskunalar bilan ta’minlanganlik darajasiga
bog‘liqligi ilmiy asosda yoritib berilgan. Iqlim o‘zgarishlari sharoitida baliqchilik tarmog‘ining o‘ziga xos xususiyatlarini
guruhlab, baliq mahsulotlarini ishlab chiqarish va tarmoq samaradorligini baholashning muhim masalalari xususida
mulohazalar yuritilgan.
