Oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashda qishloq xo‘jaligi mahsulotlari yetishtiirishning hududiy jihatlari
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.12743948Keywords:
oziq-ovqat xavfsizligi, ochlik va qashshoqlik, “yashil inqilob”, innovatsion texnologiya, Barqaror rivojlanish maqsadlari, “Nol ochlik”, suv tejovchi texnologiyalar, innovatsion, resurstejamkor texnologiyalar.Abstract
Sizlarga yaxshi ma’lumki, oziq-ovqat xavfsizligi, uni barqaror yetkazib berish, ochlik va qashshoqlikka
qarshi kurash masalalari bugun ham o‘ta dolzarb bo‘lib qolmoqda. So‘nggi o‘n yillarda “yashil inqilob” va innovatsion texnologiyalarning
keng joriy etilishi tufayli qishloq xo‘jaligi mahsulotlari ishlab chiqarish hajmi keskin oshdi, tobora ko‘payib
borayotgan dunyo aholisini oziq-ovqat bilan ta’minlashda sezilarli yutuqlarga erishildi. Afsuski, keying paytda koronavirus
pandemiyasi, jahon siyosati va iqtisodiyotidagi inqirozlar qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini yetkazib berish tizimida zanjirlarning
uzilishi va narxlar oshishiga sabab bo‘ldi. Bundan, ayniqsa, rivojlanayotgan mamlakatlar jabr ko‘rmoqda. Global
iqlim o‘zgarishlari, qishloq xo‘jaligi va oziq-ovqat tizimiga investitsiya hajmi kamayishi vaziyatni yanada og‘irlashtirmoqda.
Bu esa barqaror rivojlanish maqsadlariga erishishni xavf ostida qoldirmoqda.